Nyt fra Ignite 2016

Atlanta var vært for denne års udgave af Microsoft Ignite, og vi var med. I dette blogindlæg kan du bl.a. læse mere om, hvad der sker med Remote Desktop Services og Exchange, samt blive opdateret på den nye Operations Management Suite.

Microsoft Ignite er Microsofts største og mest omfattende teknologikonference for it-specialister, udviklere og beslutningstagere inden for web/it. I år blev konferencen afholdt i Atlanta (26-30. september), og vi var med.

Sidste års Ignite bød på “beskedne” 600 sessioner. I år kunne vi vælge imellem flere end 1.400, der hver især gik i dybden med ét eller flere af Microsofts mange produkter som fx Remote Desktop Services, Exchange og den nye Operations Management Suite.

Remote Desktop Services

Arkitekturen i RDS er blevet simplificeret i forhold til best practice i mindre miljøer. Microsoft kalder det ”Optimized for the cloud”, hvilket betyder, at det er blevet nemmere at deployere. Hvor et komplet RDS-miljø i 2012 R2 bestod af syv roller fordelt på 8 maskiner, er det i 2016 nu reduceret til 4 roller på kun 4 maskiner. Dette skyldes, at RD Gateway og Web Access nu kan køre på samme maskine, på samme vis som Connection Broker og Licensing nu også kan. Der kommer en 1-click deployment i Azure til et komplet 2016 RDS-miljø med denne struktur.

Der er kommet betydelige forbedringer i Connection Broker. Denne kan nu håndtere over 10.000 samtidige forbindelser ved ”log on storms” uden at afbryde brugernes forbindelser. I forhold til Connection Broker i HA (High Availability) kan dens SQL-database nu køre på en delt SQL-server, hvor den tidligere krævede et dedikeret SQL-setup. Den kan nu også køre i en Azure SQL DB.

Exchange

Der er ikke kommet meget nyt på Exchange-fronten. I den seneste CU3 (Cumulative Update 3) til 2016 har de introduceret ”Read from Passive”, sådan at Content Indexes kan læses fra den lokale passive kopi af en database i stedet for at tale med den aktive kopi. Dette skulle reducere den interne trafikmængde ganske betydeligt.

Microsoft har annonceret et TAP-program (Technical Alliance Partner-program) på den næste version af Exchange, så Exchange 2016 bliver i hvert fald ikke den sidste on-premise-version af Exchange, som nogen havde frygtet. Microsoft arbejder også på at fjerne nødvendigheden af en lokal Exchange-server, når du kører Hybrid (Exchange Online i O365 med et lokalt AD on-prem).

Operations Management Suite

Operations Management Suite

OMS er en hybrid-administrationstjeneste, hvor du via en konsol kan lave avanceret administration på tværs af servere. Det giver større kontrol, synlighed og sikkerhed samt en meget nem integration. Hurtig on-boarding via en e-mailadresse sikrer, at du er hurtigt i luften, og da konsollen er platform- og clouduafhængig, kan den håndtere både Linux/Windows, VMware, OpenStack, AWS og Azure.

Konsollen leverer loganalyse, automatisering, backup/recovery og sikkerhed. Logs bliver indsamlet på tværs af mange datakilder, behandlet og præsenteret på en overskuelig måde. OMS automatiserer manuelle og hyppige opgaver og identificerer malwarestatus og manglende systemopdateringer.

Du kan læse mere om Operations Management Suite her.

Eller få et overblik over OMS i videoen her:

AzureStack

Microsoft har lanceret AzureStack i TP2 (Technical Preview 2) og endelig frigivet en release time-line, der siger, at produktet bliver lanceret i løbet af sommeren 2017. AzureStack er en færdig infrastruktur bygget på godkendt hardware fra fx Dell, som kan køre en Azure-platform i præcis samme form som Microsoft Azure. Der er p.t. enkelte begrænsninger i form af services, men basal IaaS er på plads, fx virtuelle maskiner, netværk og credential-styring.

Du kan læse mere om AzureStack her:

AzureStacks officielle hjemmeside

Artikel: “What is Azure Stack Technical Preview 2?”

Storage Spaces Direct (S2D)

Storage Spaces Direct

Microsoft har i Windows Server 2016 lanceret Storage Spaces Direct (S2D), som lader dig benytte dine eksisterende serveres interne diske til at lave et højt tilgængeligt og skalerbart Software Defined Storage-lager. S2D koster en brøkdel af et SAN, og du behøver ikke særlig træning for at sætte det op. Diske fra forskellige servere kombineres til en pool af storage, hvor der automatisk konfigureres Cache og fejltolerance. S2D understøtter tiering, og du kan derfor bruge SSDer eller NMVE storage til at oprette forskellige niveauer. Du kan vælge at lave det som en særskilt storage-platform eller som en Hyper Converged platform, som også kører Hyper-V.

I videoen her får du en god introduktion til S2D:

Nano Server

Microsoft lancerer som en del af Windows Server 2016 en Nano-version, som er en minimal serverversion, der fylder ca. 400MB og hverken har command line eller GUI, men som udelukkende er til fjernadministration. Idéen er hurtig deployment, minimal attack surface og bedre performance. Nano Server er udelukkende 64bit og kan køre roller som Hyper-V, Docker containers, IIS, S2D og SOFS.

Shielded VMs

Microsofts store nyhed indenfor Hyper-V er ”Shielded VMs”. Begrebet dækker over, at VHDX-filerne bliver krypteret af ejeren af den virtuelle maskine for at beskytte dens data imod ”onde” fabric admins. Det er baseret på BitLocker, og det forhindrer funktioner som VMConnect og PowerShell Direct.

Spørgsmål eller kommentarer

Vi håber, at du er blevet lidt klogere på nogle af de ting, som Microsoft arbejder med. Som Microsoft-partner sørger vi selvfølgelig for at holde dig løbende opdateret om nye tiltag her på bloggen.

Hvis du har spørgsmål eller kommentarer til nogle af de nyheder, vi har præsenteret dig for, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os.

Du finder vores kontaktoplysninger her


Vil du vide mere?

Jesper Stubkær

Jesper Stubkær

Marketingkoordinator

Har du spørgsmål eller kommentarer til indholdet af dette blogindlæg, er du mere end velkommen til at sende mig en mail.

Send mail


Del dette indlæg: